SÖYLEŞİyorum

”Bu Nedenle PiÅŸman DeÄŸilim”

Öğretim Üyesi, Yatırım Danışmanı, Sanayici,

Em.Yarbay Mahir Köseler ile Konuştuk

1. Mahir Köseler’i tanıyabilir miyiz?

1957 yılında Salihli’de dünyaya gelmiÅŸim. Ortaokul ve liseyi Salihli’de okudum. Müteakiben 1975 yılında Kara Harp Okulu’na girdim. 4 yıllık eÄŸitim hayatımdan sonra,  teÄŸmen rütbesi ile piyade subayı olarak mezun oldum. Mezuniyetimden sonra BoÄŸaziçi Üniversitesi’ne girerek inÅŸaat mühendisliÄŸi bölümünden mezun oldum. Daha sonra aynı üniversitede yüksek lisans yaparak 1984 yılında Ankara’da, Kara Harp Okulu’na öğretim üyesi olarak atandım. Orada 2000 yılına kadar öğretim üyesi olarak kaldım. Bu arada ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnÅŸaat Bölümü’nde doktora çalışmalarım oldu.

2000 yılında kendi isteÄŸimle emekli oldum. Daha sonra proje yönetimi ve yatırım danışmanlığı ÅŸirketi kurarak, büyük yatırımcılara fizibilite etütleri hazırlayarak Türkiye’de ve dünyanın bazı bölgelerinde yatırımlar yapmalarını saÄŸladık. Bu dönem içerisinde 2010 yılına kadar Kara Harp Okulu’nda sivil olarak, öğretim görevliliÄŸine devam ettim. Yine bu dönem içerisinde, UlaÅŸtırma Bakanlığı Demiryolu, Liman, Havaalanı Genel Müdürlüğü’ne üçlü kararname ile atamam yapıldı. Yine baÅŸta tüp geçit, hızlı tren, liman ve havaalanı projeleri hazırlayıp bakanlar kuruluna sunduk. Daha sonra Ankara’da bir arkadaşımla beraber çevre yönetimi ÅŸirketi kurarak, büyük çevre projelerini yönetme fırsatı bulduk. Daha sonra sırasıyla babamın ve abimin vefatı sonrası, babadan kalan iÅŸleri yönetebilmek adına Salihli’ye dönüş yaptık. Åžu anda tarım ve sanayi ile uÄŸraÅŸmaktayım. Evliyim Allah bağışlarsa iki çocuÄŸum ve iki torunum var.

2.Askerlik yıllarınızın hayatınıza kattığı en önemli değerler nelerdir?

Eğer görevinizi layığı ile yapabilirseniz, askerlik mesleği kutsal ve en ulvi görevlerden bir tanesidir. Askerliğin insana kazandırdığı birçok özellik vardır. ‘’Askere gitmeyene kız verilmez’’ veya biraz haylaz çocuklar için ‘’askerden sonra düzelir’’ gibi sözler boşuna söylenmemiştir.

Biz profesyonel asker olduğumuz için; gerek okul sürecinde, gerekse de eğitim sürecimizde askerliğin bizlere çok şey kattığına inanıyorum. Bunlardan en önemlileri iş ve zaman disiplini yani verilen emri veya işi zamanında gereği gibi bitirmek önemlidir. Sanırım askerlik mesleğinin bana kattığı en önemli değerler bunlar olmuştur. Ayrıca arkadaşlık ve dostluk kavramları, dürüstlük, emre itaat gibi değerler de askerlik mesleğinin bizlere kattığı değerler olmuştur.

3. 2014 yılında MHP’den Salihli Belediye BaÅŸkanlığı adaylık süreciniz oldu. Sonra neden çekildiniz?

Evet,2014 yılında belediye baÅŸkanlığı seçimleri için adaylık sürecim oldu. Biz adaylık sürecine biraz erken, 2012 yılı sonlarına doÄŸru baÅŸladık. O zaman ki yönetimden böyle bir teklif gelince, acaba Salihli’mizin geliÅŸimine bir faydamız olur mu? Öğrendiklerimizi ve yaÅŸadığımız tecrübeleri Salihli’miz için uygulayabilir miyiz? Diye çok düşündüm. Yönetimin ve ailemin de teÅŸvikleri ile aday oldum. Ancak süreç çok uzun olduÄŸundan dolayı mıdır? Veya üçüncü ÅŸahısların etkisi nedeniyle midir? Bilemiyorum. Yönetimle ciddi anlaÅŸmazlıklara düştük. Hem il yönetimi hem de genel merkezin etkisi ile adaylık sürecimi sonlandırmak durumunda kaldım. PiÅŸman mısınız? Diye sorarsanız, geriye baktığımda süreç boyunca çok insan tanıma fırsatı buldum. Ayrıca hayatım boyunca yaÅŸamadığım birçok durumu yaÅŸadım. Her ÅŸeyin askerlik hayatındaki gibi kesin ve net olmadığını, bazı insanların ise göründüğü gibi olmadığı gerçekliklerini yaÅŸamak zorunda kaldım. Bu nedenle piÅŸman deÄŸilim. Salihli’ye hizmet için illa ki belediye baÅŸkanı olmak gerekmez. Ben ÅŸu anda da hizmet ettiÄŸimi düşünüyorum.

4. EÄŸer belediye baÅŸkanı olsaydınız öncelikli olarak hangi projeleri hayata geçirirdiniz? Salihli’nin, önem sırasına göre ne gibi sorunları var?

Biraz önce söylediğim gibi, süreç uzun olduğu için hem Salihli’yi hem de mahallelerini bolca gezebildim. Sorunları detaylıca inceleme fırsatım oldu. Defterime belki yüzlerce proje not almıştım.

EÄŸer Belediye BaÅŸkanı olsaydım yapmayı planladığım belli baÅŸlı projeler ÅŸunlar olabilirdi. İlk olarak Salihli’nin deprem, bölgesi olması nedeniyle yapı stokunun oluÅŸturulması iÅŸi vardı. Yani tüm binaların belediye, inÅŸaat mühendisleri odası, merkezi yönetim elemanları ile görev bölümü yapılarak incelenmesi, binaların depreme dayanıklılık durumlarının tespiti ve buna göre yeni imar projelerinin düzenlemesi ve gerekirse merkezi yönetim ile birlikte tedbirlerin alınmasını saÄŸlanması iÅŸidir.

DiÄŸer bir projemde gerek yurt içinde, gerekse yurt dışındaki yatırımcıların Salihli’ye gelmesi ve yatırım yapabilmesi için bilhassa tarım ve tarıma dayalı Salihli sanayisi ile ilgili projeler hazırlamak ve bu projelere onlara sunmak. Onlar adına yapılabilecek bürokratik ve teknik iÅŸlemlerde yardımcı olmak. Yani tabiri caiz ise onların ayaklarının altına kırmızı halı sererek Salihli’mizi cazip hale getirmektir. Böylece Salihli’nin hem fiziksel geliÅŸimine hem de istihdam açısından geliÅŸimine destek olmak.

DiÄŸer bir projem ise Salihli’de ada bazlı ve buna baÄŸlı olarak, site bazlı yapılaÅŸma için imar planlarının oluÅŸturulmasıdır. Böylece hem trafik sorununun hem de park yeri sorununun ortadan kaldırılmasını amaçladım.

DiÄŸer proje ise hem Salihli Devlet Hastanesi’nin hem de garajın ve üniversitenin oraya taşınacağı düşüncesiyle ( ki bu konular o zaman da gündemdeydi ) ÅŸu andaki kent meydanından üniversite ve OSB’ye kadar uzanan metro veya tramvay projesiydi.

DiÄŸer bir projelerimiz ise; gerek KurÅŸunlu Deresi, gerekse Gümüş Çayı etrafına EskiÅŸehir’deki gibi rekreasyon projesi ile halkın dinlenmesi için yeÅŸillikler içinde bir gölet oluÅŸturulması. Ayrıca güneÅŸ enerjisi kullanarak ÅŸehrin aydınlatılması. Åžu andaki Masal Ormanı tarzında çocuklara yönelik çok geniÅŸ alanda yer alacak, oyun alanları, aÅŸ evleri ve emekliler ve yaÅŸlılarımız için KurÅŸunlu Vadisi’nde bakım evleri ve rehabilitasyon merkezleri kurulması. Sokaklardaki trafik yoÄŸunluÄŸunun azaltılması maksadıyla mümkün olabilecek caddelerde tek yön uygulamasının baÅŸlatılması, atık yönetimi vb. projeler.

Salihli’nin önem sırasına göre sorunlarını ele alacak olursak; öncelikli olarak deprem sorunu ve yapı stokunun kontrolü ve yeniden oluÅŸturulmasının saÄŸlanamaması, istihdam, trafik, susuzluk, yeÅŸil alan, ada bazlı imar planlarının oluÅŸturulamaması vb.

5.Sizin bir de sanayici kimliğiniz var. Ülkü Kiremit A.Ş.’nin ortaklarındansınız. Fabrikanızın üretim, istihdam ve yerel ekonomi açısından bölgemize katkıları nelerdir?

Malumunuz eskiden beri Salihli kiremit, tuÄŸla sanayisi ile ön plana çıkmıştır. Çünkü toprağı kiremit ve tuÄŸla yapımı için çok uygundur ve bu nedenle yıllardır üretilmektedir. Hem ekonomiye katkısı hem de istihdama katkısı çok büyüktür. Hele ki Salihli’nin en eski fabrikalarından biri olan Ülkü Kiremit, yıllardır binlerce kiÅŸiyi istihdam ederek emekli etmiÅŸ ve hala da devam etmektedir. Ancak son yıllarda kiremit ve tuÄŸlaya alternatif malzemelerin geliÅŸmesi ve maliyetlerin artışı nedeniyle kiremit ve tuÄŸlaya olan talep azalmış ve sektör küçülmüştür. Åžu anda da kendini yenileyemeyen otomatize olamayan fabrikalar can çekiÅŸir hale gelmiÅŸtir. Ülkü; kendini yenilemiÅŸ ve otomasyona geçerek biraz daha maliyetlerini düşürerek, sektörde rekabet edebilir duruma gelmiÅŸtir.

6. Geleceğe dönük hedefleriniz nelerdir?

Malum artık 68 yaşındayım. Geleceğe yönelik projelerim olmasına rağmen gerek nitelikli eleman, gerekse büyük projelerde finansman sorunları nedeniyle, projelerimi hayata geçirmekte zorlanıyorum. Bu projeler nedir? Diye sorarsanız: Tarıma dayalı sanayi projeleri önde geliyor. Soğuk hava depoları, meyve ve sebze işleme tesisleri gibi depoculuk sistemleri ve enerji projeleri.

7.Gençlere neler  önerirsiniz?

Gençlere öncelikle dünyayı tanımalarını yani dünyadaki gelişmeleri izlemelerini öneririm. Bilhassa yatırım yapmak istedikleri sektörlerde, dünyadaki gelişimi takip etmelerini, sonra da yatırım yapacakları konular ile ilgili detaylı proje hazırlayabilmeleri ve fizibilite etütlerini yapabilmelerini sağlayacak bilgi ve birikime sahip olmaları için kendilerini yetiştirmelerini öneririm. Projesiz ve fizibilitesiz yatırımlar her zaman başarısız olmaya mahkûmdur. Salihli’miz de ne yazık ki bunun örnekleri çoktur Tabii bütün bunlar için çok iyi bir yabancı dil, bilhassa İngilizce gerekmektedir.

8.İlginç bir anınızı okuyucularımız ile paylaşır mısınız?

1974 yılı sonları veya 1975 yılı baÅŸlarında hiç askeri okulda okumak gibi bir düşüncemin olmamasına raÄŸmen, sıra arkadaÅŸlarım olan iki kiÅŸinin ‘’biz Ankara’ya Kara Harp Okulu’na müracaat etmeye gidiyoruz’’ demesi üzerine ben de Anıtkabiri görmek niyetiyle onlar ile gitmeye karara verdim. Bu arkadaÅŸlar babalarıyla beraber Ankara’ya giderken ben de yanlarına takıldım. Ankara’ya gittik, babalarının ısrarı üzerine onlarla beraber ben de Kara Harp Okuluna müracaat ettim. Elimize bir takım belgeler verdiler. ‘’Bu belgelerle beraber GATA Askeri Hastanesi’ne gidin oradan çıkan neticeyi bize getirin’’ dediler. İki arkadaşım ne yazık ki saÄŸlık sorunları nedenlerinden dolayı elendiler fakat ben elenmedim. Bu belgeyi aldım, vermek istemememe raÄŸmen yine arkadaÅŸlarımın babalarının ısrarı ile belgeyi okula teslim ettim. Asker olma gibi bir düşüncem olmamasına raÄŸmen, Kara Harp Okulu’na girdim ve Asker oldum.

EÅŸimle tanışma serüvenim de benim için oldukça ilginç bir anı. BoÄŸaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans sınavlarına giriyoruz. Bir gün Halam beni aradı. ‘’Mahir ben çok hastayım, seni görmek istiyorum, ne olur Salihli’ye gel’’ dedi. Ben de Halamı çok sevdiÄŸim için onu  kırmamak için o zorlu sınav döneminde İstanbul’dan kalkıp Salihli’ye geldim. 

Otobüsten inince hiçbir yere uğramadan doğruca evine gittim. Bir de baktım ki halam gayet sağlıklı görünüyor. Hala hani sen hastaydın, niye beni çağırdın? Diye sordum. ‘’Oğlum; seni bir yere götüreceğim, oradan bir kız geçecek, onu görmeni istediğim için sana böyle bir oyun oynadım’’ dedi. Kız Meslek Lisesi’nin yakınında bir yerde bir kızı bana gösterdi. ‘’Bu kızı nasıl buldun?’’ diye sordu. Vallahi güzel dedim ama en azından üniversitemi bitireyim, Ankara’ya atamam yapılsın müteakiben nasipse evleniriz dedim. Benim geldiğimi annem, babam da bildiği için ‘’hiç olmazsa Mahir buradayken aileyi de tanıyalım’’ dediler ve evlerine gittik. Tabii birçok şey önceden planlanmış. Gidiş o gidiş… Ondan sonra da evlendik.

Yorum:   ‘’Ayinesi İştir KiÅŸinin Lafa Bakılmaz’’

Mahir Köseler; Salihli ekonomisine uzun yıllar katkı yapan ve halen yapmakta olan Ülkü Kiremit A.Åž.’nin kurucu ortaklarından hayırsever iÅŸ insanı Merhum Hafız Mehmet Köseler’in oÄŸludur. Kendisini çok iyi yetiÅŸtirmiÅŸ, donanımlı ve oldukça mütevazı birisi. Yurt içi ve yurt dışında hayata geçirdiÄŸi projelerini aÅŸağıdaki listede göreceksiniz. Fazla söze hacet yok, projeler size Mahir Bey hakkında bir fikir verecektir sanırım.

1.Silahlı kuvvetlerde AB fonları ve Dünya Bankası vb. fonları kullanılma çalışmaları danışmanlığı. Genelkurmay Başkanlığı S.V. 2006

2.Doğal afetlerde kriz yönetiminin işleyişi, yetki ve sorumlulukları. TRAC, 2006

3. TÜBİTAK, SAFE (Çevre) Environment Projesi. 2006

4 TÜBİTAK,TEYDET Okulnet Projesi, proje yürütücülüğü. 2003-2006

5. İstanbul Haliç’in temizliÄŸinde kıyı bölgelerinde oluÅŸacak ÅŸev stabilite sorunlarının analizi. BoÄŸaziçi Üniversitesi/İstanbul

6. İller Bankası-Dünya Bankası Gelibolu Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi. 2007

7. Antalya B.B. katı atık deponi sahaları uygulama projesi. 2007

8. Karaman Municipality EIA Education and feasibilty analysis. 2006

9.Yozgat Municipality EIA Education and feasibilty analysis.2006

10.Akdere Municipality EIA Education and feasibilty analysis Mersin.2007

11. Kula/Sandal Hazardous Waste incineration and feasibilty analysis. 2007

12. MED-CEM Cement Fabric EIA Education and feasibilty analysis Mersin.2006

13. Karaman Solid Waste Landfill Project and feasibilty analysis.2006

14 Afyon Solid Waste Landfill Project and feasibilty analysis.2006

15 Urfa katı atık bertaraf tesisi projesi. 2006

16. Manisa, Salihli kiremit-tuğla fabrikası proje uygulaması 2008

17. Kırşehir katı atık bertaraf tesisi projesi ÇED raporu. 2007

18. Ege Bölgesi jeotermal enerji potansiyelinin araştırılması ve Salihli-Caferbey Jeotermal su kuyularının verimlilik açısından fizibilite analizi. (Yatırım ve fizibilite çalışması devam ediyor) 2009

 19. AliaÄŸa PETKİM Kompleksi ÇayaÄŸzı-Ilıca gemi bakım onarım tesisi potansiyeli deÄŸerlendirme ve fizibilite çalışmaları. 2009

20. Türk akım boru hattı Türkiye tarafı izin prosedürleri ve yönetmelik araÅŸtırılması. 2015

21.Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü tüp geçit fizibilite etüt raporu çalışması. 2001

22. Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü hızlı tren projeleri fizibilite etüt raporu çalışması. 2001

23 Manisa, Salihli kiremit tuğla fabrikaları için güneş enerji potansiyeli fizibilite etüt raporu. 2021

24.Kiremit, tuÄŸla fabrikaları atık ısıdan elektrik enerjisi elde edilmesi fizibilite etüd çalışması. Manisa CBÜ proje çalışma 2023 

Son söz: ‘’Ayinesi iÅŸtir kiÅŸinin lafa bakılmaz.’’ Salihli’nin faydalanması gereken bir deÄŸer olarak görüyorum Mahir Bey’i. SöyleÅŸi için kendisine teÅŸekkür ediyorum.